Naar een bezield leven
Het laatste deel van drie delen.
In de vorige twee delen stonden de ik-impulsen en de groei-impulsen centraal.
In deze blog gaat het over de ziel-impulsen.
In de vorige twee delen stonden de ik-impulsen en de groei-impulsen centraal.
In deze blog gaat het over de ziel-impulsen.
Deze impulsen brengen je naar dat wat werkelijk belangrijk voor je is en wat jij wilt nastreven.
Het is best moeilijk om deze impulsen te horen of te voelen, ze fluisteren namelijk (in tegenstelling tot de ego-impulsen, die heel makkelijk hoorbaar zijn).
Jezelf zijn, dat willen we toch allemaal?
Het goede nieuws is dat ‘het zo volledig mogelijk verwerkelijken van wat er in je zit’ een mooi pad is wat in je zit. Worden wat je altijd al was, hoort bij de natuurlijke loop van het leven.
Het slechte nieuws is dat het veel van je vraagt, dat het bijvoorbeeld blijkt dat je niet perfect bent… Echt jezelf kunnen zijn vraagt inzicht én acceptatie van je eigen schaduwkanten.
Jezelf blijven, dat wil je dan vervolgens ook!
Wanneer je inzicht hebt in wat je echt belangrijk vindt en dit kunt koppelen aan je werk- en privé-leven, blijf je dicht bij jezelf.
Eigen waarden (en eigenwaarde) herkennen en gebruiken als maatstaf voor je leven, geeft je een gevoel van stevigheid en kracht. Het is als het ware de ruggengraat die je nodig hebt om rechtop te staan en te blijven.
Voeling krijgen met je visie en missie in het leven, helpt om vanuit authenticiteit jouw leven vorm te geven. Het is alsof je dan voortdurend terug kunt putten uit dezelfde bron, bij elke vraag die opduikt, elke beslissing die genomen moet worden kunt nagaan: ‘ben ik nu trouw aan mezelf…?‘
Leven vanuit zielsdrijfveren zorgt ervoor dat je een leven leidt dat betekenis heeft. Je houdt je niet alleen bezig met jezelf maar ook met de wereld om je heen en je bent bereid daar een zekere verantwoordelijkheid voor te nemen. Ze leiden tot een sterk gevoel van zingeving, een meer diepgewortelde vervulling dan ontwikkelingsdrijfveren.
Individuatie: Door socialisatie in je gezin, het sociale milieu waar je bent opgegroeid en de normen en verwachtingen van de samenleving ben je ‘iemand geworden’. Als je met je schaduwkanten aan de slag gaat, heb je de sleutel in handen om echt jezelf te zijn. Niet degene die men verwacht wordt te zijn, maar wie je in de kern bent.
Waarden : Waarden verwijzen naar dat wat goed en belangrijk voor je is. Je laten leiden door waarden houdt in dat je die dingen centraal stelt die er voor jou echt toe doen. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, authenticiteit, autonomie, deskundigheid etc. Containerbegrippen die een concrete vorm kunnen krijgen, want verschillende waarden kunnen leiden tot een meningsverschil.
Missie : De diepere bedoeling van je leven: je missie, je eigen opdracht, het beste van jezelf geven in de omgeving waarin je leeft en werkt. Als je je laat leiden door je missie neem je actief verantwoordelijkheid voor je talenten en zet je ze in om bij te dragen aan anderen. Als je je missie volgt in je doen en laten, ben je een bezield mens.
Je ziel-impulsen horen is thuiskomen bij jezelf. Het vormt het grotere kader waarbinnen je handelen zin krijgt. Er ontstaat een samenhang, zodat keuzes maken makkelijker wordt. Het besef dat de dingen die je doet ‘samenvallen’ met wie je bent, is een enorm rijke bron van vervulling.
Maar hoe voel of hoor je de fluisteringen van je ziel?
Het vraagt om geduld en er zijn hulpmiddelen…
Een drietal oefeningen om je op weg te helpen
Als je je laat leiden door je waarden ontstaat er bezieling. Waarden raken aan dat wat je diep in je hart belangrijk vindt.
Overige tips
Wees alleen
Een bezield leven vraagt dat je regelmatig tijd en ruimte neemt voor wat de ziel nodig heeft. Voed de ziel regelmatig. Neem tijd om alleen te zijn. Ga eens alleen weg of op reis of bouw wat momenten in in je dag, waarop je alleen kunt zijn.
Doe af en toe niet(s)
Geef je aandacht aan wat hier en nu gebeurt. Grijp niet in op de natuurlijke loop der dingen. Aandachtig leven betekent dat je openstaat voor wat er op je afkomt. De ziel kan zich pas onthullen wanneer je de tijd niet vult met bezigheden die je aandacht vraagt.
Maak tijd voor stilte
Gun jezelf regelmatig rust door de prikkels van buitenaf te stoppen. Concentreer je bewust op één ding, mediteer, richt je blik naar binnen zonder oordeel.
Creëer afstand
Hou een dagboek bij waarin je al schrijvende tot de essentie probeert te komen. Of schrijf je levensverhaal.
Omring jezelf
Zoek zielsverwanten op. Zorg dat er mensen zijn met wie je je diepste waarden kunt delen.
Blijf onderweg
Richt je meer op hoe je de dingen doet, dan op wat je doet of wat je ermee wilt bereiken. Bezieling ligt niet in het bereiken van doelen, maar in de manier waarop we er naar toe werken.
Laat ruimte voor vragen
De ziel houdt van oningevulde vragen. Niet het antwoord maar een vraag voedt de ziel. In plaats van analyse van problemen, zoeken naar oplossingen, verklaren van situaties. Richt de aandacht volledig op (schijnbare) paradoxen in wat gebeurt, op vragen die verruimend werken. Gun je geest die openheid en flexibiliteit.
Adem
Vecht niet. Vlucht niet. Blijf staan, observeer, en adem.
En je begrijpt, dit is een leven lang onderweg zijn. Sinds ik mij hieraan heb overgegeven en het ‘precies moeten weten’ heb losgelaten, is mijn pad een reis vol avontuur geworden. Een reis naar mijn hart en mijn bekken.
En oei, wat is die soms moeilijk.