De nieuwe werkelijkheid

Ik hoop van harte dat het goed met je gaat!
Opeens ziet de wereld er anders uit dan ervoor. Wellicht heb je ineens je kinderen thuis en geef je nu thuisonderwijs. Wellicht stopt je werk omdat je kapper, therapeut of een ander beroep hebt waarbij je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Wellicht kun je je ouders niet meer bezoeken. Wellicht maak je juist overuren omdat je in het ziekenhuis werkt.

En we weten niet hoe het verder gaat. We zijn in een groot NIET-WETEN terecht gekomen. Eigenlijk zitten we altijd in het grote niet-weten, maar we denken dat we zekerheid hebben. Ik benoem dat weleens in sessies als schijnzekerheid. Er kan ieder moment iets gebeuren waardoor ons leven er anders uitziet. Dat was tot voor kort geleden nog moeilijk voor te stellen… En nu is het daar. Een nieuwe werkelijkheid, onduidelijkheid en onzekerheid. Ik zeg dit niet om je bang te maken, juist niet. Maar om aan te geven dat we altijd in deze onduidelijkheid geleefd hebben, alleen LEEK dat niet zo. We dachten dat we overal controle op hadden.

“Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt”

Uit ‘Laat me slapen’ van Acda & De Munnik

Hoe nu verder dan?

Het beste wat we kunnen doen, is kalm blijven. Of je nu in de zorg zit en het overdruk hebt of dat je het nu juist heel rustig hebt. Angst en paniek zijn slecht voor je immuunsysteem…

In een vorige blog heb ik een aantal manieren aangedragen om je geest rustig te krijgen. Misschien hét moment om een techniek op te pakken.

Dat we voortdurend toegang hebben tot het nieuws betekent niet dat we het ook 24/7 hoeven te consumeren. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer productief het nieuws consumeert, stop. Neem even pauze. Het nieuws is er voor je wanneer je klaar bent voor een update.

Verder is het goed om te voelen wat je ervaart. Zo heb ik mij bijvoorbeeld opgegeven voor een opleiding waar ik mij enorm op verheugde, ik kon niet wachten om te beginnen! Maar helaas is die opleiding uitgesteld tot ver in het najaar…
Wat ik dan voel is teleurstelling, verdriet en onmacht.
Net als dat mijn vader en ik in verband met het Corona-virus hebben besloten dat we elkaar een tijdje niet zullen zien, hij valt onder de risicogroep. En ook toen ik besloot dat de opleiding EMDR niet zal starten op 3 april.
Allemaal teleurstelling, verdriet  en onmacht.
Het enige wat je kunt doen, is deze gevoelens toelaten. Er dus niet tegen vechten, rationaliseren of wegvluchten ervoor, maar enkel voelen van de teleurstelling, verdriet en onmacht. Dat gevoel blijft even (maximaal een minuut) en daarna is het weer weg. Na een poosje komt het weer op, dan voel je het weer en verdwijnt het ook weer. Het is een golfbeweging. Alleen wanneer je het gevoel niet toelaat, blijft het voor langere tijd bij je.

Zo ook met de angst en onzekerheid die af en toe opkomt. Voelen in je lichaam waar je het gevoel voelt en het vervolgens weer loslaten, zoals ik hierboven beschreef.

Én: Doe elke dag iets dat je plezier geeft, iets dat jou blij maakt.

Praktisch in mijn praktijk

De richtlijnen van het RIVM hanteer ik, dat betekent dat de praktijk voor live-sessies is gesloten. De EMDR-opleiding wordt verschoven en ook de, in de vorige nieuwsbrief aangekondigde, bijscholing verplaats ik naar het najaar.

Sessies geef ik vooralsnog alleen nog online. Via Therapieland, dat is een vorm van videobellen wat AVG-proof is, dus jouw privacy waarborgt en wat je niet hoeft te installeren (zoals Skype). Maak je een afspraak met mij, dan ontvang je een persoonlijke uitnodiging.

Cursus Zelfliefde – vriendelijk zijn voor jezelf

Verder ben ik een cursus zelfliefde aan te ontwikkelen. In ongeveer 8 Zoom-sessies van een half uur werken we aan vriendelijk zijn naar jezelf. Je krijgt oefeningen en opdrachten tussen de sessies door. Een persoonlijke online cursus met echt contact. In de volgende nieuwsbrief volgt meer info. Ben je nu al geïnteresseerd, laat het mij weten. Voor de eerste 5 aanmeldingen komt een korting van 25%, omdat ik de cursus aan het ontwikkelen ben.
In het najaar geef ik de cursus ook in groepsverband.

Nieuwe data cursussen en workshops

In de najaarskalender hieronder vind je de nieuwe data voor cursussen en workshops.
De data van de EMDR-opleiding, die verschoven wordt, worden in overleg met de aangemelde cursisten vastgelegd.

  • EMDR Opleiding in Zuidlaren (Drenthe): maandag 7 september en maandag 5 oktober
  • EMDR Opleiding in Tilburg: wordt nog bekend gemaakt
  • Cursus Zelfliefde – vriendelijk zijn voor jezelf in Tilburg: 8 donderdagochtenden 17 september t/m 12 november (m.u.v. 22 oktober = herfstvakantie Zuid)
  • Bijscholing Grenzen voelen en aangeven in Tilburg: vrijdag 9 oktober
  • Bijscholing Dramadriehoek in Tilburg: vrijdag 6 november

Be Social, Share

Work with me

Wil je begeleid worden in dit onderwerp?
Neem dan contact met mij op.

Andere Artikelen

Floor Slagter Schuld
Floor Slagter EMDR
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter Ontspanning
Floor Slagter Schuld
Floor Slagter schaamte