Werken aan Veerkracht
Leven vanuit je hart

Veel mensen ervaren wel eens stress door drukte thuis of op het werk, tegenslagen, een moeilijke situatie of door een andere stressvolle gebeurtenis.

Stress, spanning of drukte is op zich niet erg, mits het niet te lang aanhoudt, je je voldoende kunt ontspannen en makkelijk herstelt en weer in balans komt.

Wanneer je merkt dat je:

  • minder vriendelijk naar jezelf en/of anderen bent;
  • je steeds minder makkelijk kunt ontspannen;
  • slecht slaapt;
  • je niet zo fit, energiek en vitaal voelt als je zou willen;
  • emotioneel uit balans bent;
  • jezelf kwijt begint te raken;
  • vaak moe bent of
  • je minder goed kunt focussen of concentreren.

Dan begint stress en drukte een negatief effect op jou te hebben. Op je gedachten, je gevoelens, je gedrag en/of je lichaam.

Je bent uit balans en mist veerkracht om tegenslagen of drukte op te vangen.
Of  je voelt je dat je minder in contact bent met je hart, intuïtie of gevoel.

Veerkracht opbouwen

Het programma Werken aan Veerkracht is door HeartMath Instituut (Boulder, California) ontwikkeld om weer in balans te komen. Het is een eenvoudige en zeer krachtige methode.

Werken aan Veerkracht is gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten over hoe hart en hersenen samenwerken en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen om je ontspannen en vitaal te voelen in alle omstandigheden.

De kracht ligt in de combinatie van eenvoud en effect. Met weinig tijdsinspanning werk je aan meer balans en vreugde in je leven. Hierbij werk je naar een hogere mate van hartcoherentie. Dit betekent dat hart en brein meer harmonieus gaan samenwerken.

De kern van de HeartMath-methode is dat je veerkracht groter wordt, naarmate je meer energie hebt.

Floor Slagter is gelicenseerd HeartMath Therapeut.

Vijftien jaar geleden leerde ik, bij de NLP-opleidingen die ik volgde, een ademhalingstechniek voor hartcoherentie kennen. Ik ben de techniek nooit vergeten, het bracht mij veel rust en positiviteit.

In de opleiding tot HeartMath Therapeut heb ik echter nog meer technieken en ook achtergronden geleerd. Ik vind het fascinerend om te zien hoe lichaam, hart en geest kunnen samenwerken én elkaar ook tegen kunnen werken.

Ik doe dagelijks meerdere keren tussendoor de diverse ademhalingstechnieken en in de ochtend start ik de dag met een langere hartcoherentie-ademhaling. Een zacht en rustig begin van de dag :-).