Gratis Yoga Nidra

Veel mensen die bij mij komen hebben op een bepaalde manier last van de 24-uurs wereld waarin we leven. Heel logisch, want ons lichaam is nu eenmaal niet gebouwd voor te veel spanning en stress ;-).

Als je alleen al bedenkt dat het aantal prikkels wat we op 1 dag te verwerken hebben, net zoveel is als de mensen in de Middeleeuwen in hun hele leven te ervaren hebben… Terwijl we nog steeds steeds hetzelfde zenuwstelsel hebben (wat alle informatie aan prikkels opneemt en verwerkt) als toen we als mens jagers en verzamelaars waren.

Dus ja, niet zo gek dat er zoveel mensen moe, uitgeput, overwerkt of burnout zijn.

Slaapyoga
Yoga Nidra wordt ook wel yoga slaap genoemd, omdat je geen lichamelijke oefeningen doet en alleen maar ligt en luistert.
Klinkt goed hè.

Het doel van het beoefenen van Yoga Nidra is om in een toestand te komen die lijkt op slapen, terwijl je mentaal wakker blijft (ook als is dat soms lastig als je moe bent :-)). Door deze staat van ontspanning, rust je lichamelijk en geestelijk uit. Het is een soort van powernap!

Officieel lig je bij Yoga Nidra op je rug, met je armen naast je lichaam en handpalmen omhoog. Het helpt daarbij om je schouderbladen iets naar elkaar toe te brengen. Maar wanneer je zo niet lekker ligt, ga vooral op jouw favoriete manier liggen (of eventueel zitten). Je kunt op je bed, de bank of op een matje/tapijt op de grond liggen.

Omdat je een tijdje stilligt (22 minuten), gaat je lichaamstemperatuur iets naar beneden, een dekentje kan dan heel prettig zijn.

Zorg dat je hoofd niet te hoog ligt, door of zonder kussen te liggen of een plat kussentje te nemen.

Slaapproblemen?
Heb je moeite om in slaap te komen? Zet dan de Yoga Nidra aan als je gaat slapen of wanneer je midden in de nacht niet meer kunt slapen. Je valt dan makkelijker in slaap.
Yoga Nidra is uiteraard en helaas 🙂 geen wondermiddel, dus als je de hele dag en ook avond in touw bent en vanuit die drukte wilt gaan slapen, lukt dat niet. Je lichaam heeft een voorbereiding nodig om te ontspannen en in slaap te vallen. Zorg dus dat je in de avond al van de vijfde versnelling naar een lagere versnelling gaat.

Vriendelijkheid
De Yoga Nidra die ik nu heb ingesproken bevat een bodyscan en daarna ga je liefdevolle vriendelijkheid oproepen. Dit laatste helpt je om negativiteit los te laten en vreugde en gelijkmoedigheid te trainen. Oftewel, door je eigen vriendelijkheid te trainen, kom je zelf meer balans :-).  Hoe je dat doet, hoor je vanzelf in de opname.

Op een computer of laptop kun je het bestand downloaden door met je rechtermuis op “Yoga Nidra Liefdevolle vriendelijkheid” te klikken. Het menu geeft je een mogelijkheid om de mp3 te downloaden of op te slaan.