Praktische Lichaamsgerichte Opleiding

Wil je leren om het lichaam te betrekken bij de sessies die je geeft?

Veiligheid, emoties, twijfel, grenzen zijn voorbeelden van wat in het lichaam voelbaar is. Met alleen praten mis je soms iets, wanneer je van het lichaam uitgaat, komt er een nieuwe dimensie en diepgang bij.

Je leert in deze opleiding een grote variatie aan oefeningen waarbij je gebruik maakt van het lichaam.
Je ondergaat zelf ook alle oefeningen en oefent met een mede-deelnemer. Hierdoor ervaar je en doorvoel direct ook zelf alle oefeningen.

De opleiding is voor ervaren professionals die met mensen werken.

WAT VOEG IK TOE?

In de afgelopen 10 jaar als lichaamsgericht therapeut en psycholoog heb ik veel geleerd en toegepast, en dat deel ik graag met je. Naast de basis die je wellicht al kent vanuit je huidige werk met cliënten, brengt deze opleiding een nieuwe dimensie: het lichaam als hulpmiddel.

Wat maakt deze opleiding uniek? We gaan niet alleen praten, maar vooral voelen. We brengen theorie en praktijk samen, zodat je niet enkel handvatten hebt, maar een complete toolkit voor lichaamsgericht werken. Zo kun je je cliënten begeleiden op een manier die verder gaat dan wat standaard methoden bieden.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je geen ervaring hebt met deze aanpak. Alles wat je moet weten, leer je in deze opleiding. Van polyvagaal theorie tot hartcoherentie, alles komt aan bod, zodat je klaar bent om lichaamsgericht te werken.

EEN OPLEIDING VOLGEN BIJ FLOOR SLAGTER BETEKENT

– CRKBO-geaccrediteerde docent

– GRO erkende opleidingen

– SKB-geaccrediteerde opleidingen

– NBTP-geaccrediteerde opleidingen

– Praktijkgericht met een gedegen theoretische basis

– Les van een ervaren docent, meer dan 20 jaar ervaring met het geven van trainingen en lessen

– Er wordt gewerkt in kleine groepen (minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers)

– Veel persoonlijke aandacht.

De onderwerpen en thema’s waar we bij stilstaan:

 • Dag 1: Veiligheid

  Het doel van deze opleidingsdag is allereerst dat we samen een veilige sfeer creëren, zodat je dit ook kunt doen in het werken met je cliënten. Je leert hoe jijzelf veiligheid kan uitstralen en ook jouw ruimte. Daarnaast leer je een oefening waarbij je cliënten bewust leert te worden van hoe hun zenuwstelsel werkt en hoe ze er invloed op uit kunnen oefenen. Dit doen we aan de hand van de polyvagaal theorie, dit gaat over hoe het lichaam en zenuwstelsel reageert op veiligheid en onveiligheid.

 • Dag 2: Hartcoherentie, ademhaling en de wijsheid van het hart

  Tijdens deze opleidingsdag leer je diverse ademhalingstechnieken om het hart coherent te maken. Je hart is coherent wanneer je hartslag samenvalt met je ademhaling, dit is o.a. fijn om rust te krijgen in het zenuwstelsel. Je leert ook nog een ademhalingstechniek om toegang te krijgen tot de wijsheid van je hart. Uiteraard doen we dit om dit ook aan je cliënten te kunnen leren.

 • Dag 3: Emoties

  Tijdens deze dag duiken we in de wondere wereld van de emoties en gevoelens. Je leert een aantal oefeningen om je cliënten bewust te maken van hun emoties en deze te voelen in het lichaam. Je leert om  op de golven van emoties te surfen en er niet door overspoeld te raken.

 • Dag 4: Grenzen voelen en uiten

  Soms is het voldoende om iemand te adviseren om beter zijn/haar grenzen aan te geven, maar voor veel mensen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het doel van deze dag is dat je bewust wordt hoe je grens in je lichaam aanvoelt, hoe je je grens door middel van je lichaam kan uiten en natuurlijk hoe je dit aan je cliënten kunt leren.

 • Dag 5: Dramadriehoek

  De Redder, het Slachtoffer en de Aanklager. Wat is de Dramadriehoek, hoe herken je dat je er verstrikt in zit en hoe kom je er weer uit? Van lijden naar leiden. Tijdens deze dag leer je meerdere lichaamsgerichte oefeningen om de verstrikking van de driehoek helder te maken en te oefenen hoe je er uit kunt komen.

 • Dag 6: Werken met plaatsankers

  Tijdens voorgaande opleidingsdagen heb je al kennisgemaakt met (de kracht van) plaatsankers. Plaatsankers zijn plekken in de ruimte waar bijvoorbeeld een bepaalde emotie, situatie, gedachte of kwaliteit aan gekoppeld is. Het werken met plaatsankers is heel behulpzaam bij veel cliëntvragen. Voorbeelden daarvan (en waar we ook mee gaan oefenen) zijn: inzicht verkrijgen, bekrachtigen en de kernkwadranten van Ofman.

“Echt zo blij met al deze tools!”

“Ik verheug me er op om al het geleerde weer in de praktijk te gaan brengen!”

“Ik vind het fijne oefeningen om te doen met cliënten, ze zijn concreet, nuchter en compact.”

De opleiding is geaccrediteerd door:

SKB: Stichting Keurmerk Beroepsscholingen
SKB heeft de accreditatie verleend voor 97 SBU (3,5 EC)
en 6 SBU
voor nascholing PSBK;

NBTP: Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie.
NBTP heeft de accreditatie verleend voor 84 SBU (3 EC);

GRO: GAT Register Opleidingen.
Het GRO heeft de accreditatie verleend voor 97 SBU (3,5 EC).

Een selectie van beroepsverenigingen waarbij de opleiding als bijscholing geldt: NBTP, CAT, NFG, NVPA, RBCZ, VBAG, VIV en LVNT.