Een (on)rustige geest

Je hersenen zijn heel handig, je kunt met behulp van je mind:  maken, berekeningen doen, dingen die van belang zijn onthouden en ga zo maar door.

Je geest is echter ook heel vluchtig en kan doorgaan met lijstjes maken terwijl je eigenlijk aan iets anders wilt denken. In het NU zijn bijvoorbeeld ;-).

De slurf van een olifant is van nature rusteloos en ongeconcentreerd, zeker in een drukke omgeving, waar van alles te zien en te ontdekken is. Wanneer een olifant echter iets vast heeft in zijn slurf, een bamboetak bijvoorbeeld, dan is de slurf gefocust en kalm. En kan de olifant zelfs, bij wijze van spreken, rustig over een fruitmarkt lopen.

Hoe kun je je geest gefocust en kalm krijgen, net als de slurf van een olifant? Wat kan “een bamboetak” zijn voor je geest?
Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Je kunt experimenteren met wat voor jou en jouw geest het prettigst is. Hierbij een aantal suggesties:

  • Je kunt je ademhaling volgen. Volg je inademing en volg je uitademing. Wanneer dit lastig is, kun je de ademhalingen tellen. In is 1, uit is 2, in is 3, uit is 4 en ga zo door tot je de tel kwijt bent. Dan begin je weer met 1 :-).
  • Je kunt een woord of zin herhalen. Dit wordt ook wel een mantra genoemd. Doordat je met je focus bij het woord of de zin bent, kan je geest niet ergens anders zijn. Voorbeelden van zo’n woord kunnen zijn: vreugde of liefde of ohm.
  • Je kunt naar iets kijken, de vlam van een kaars bijvoorbeeld of een bloem.
  • Je kunt een reis door je lichaam maken, ook wel een bodyscan genoemd. Waarbij je al je lichaamsdelen bij langs gaat en voelt. Ik heb een bodyscan van 5 minuten ingesproken, mocht je deze willen, stuur mij dan een mail (contact@floorslagter.nl) en ik stuur je de bodyscan op.

Vier manieren om je geest kalm te maken.
Het is overigens wel een kwestie van oefenen en geduld…  De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer.

Mijn advies is 3x per dag 5 minuten. Dus niet alleen wanneer je geest onrustig is, want dat is gevorderden-werk ;-).

Je geest wordt na enige oefening vanzelf een stuk kalmer, ook wanneer je niet met de oefening bezig bent.

Be Social, Share

Work with me

Wil je begeleid worden in dit onderwerp?
Neem dan contact met mij op.

Andere Artikelen

Floor Slagter Schuld
Floor Slagter EMDR
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter Ontspanning
Floor Slagter Schuld
Floor Slagter schaamte