Yogareis India

In december 2024 heb ik een reis naar India gemaakt om authentieke yoga aangeleerd te krijgen in een yogedocentenopleiding. Ik volg al meer dan 10 jaar yogalessen en ik weet het e.e.a. van de yogafilosofie, maar ik wilde mij nu echt verdiepen in deze 5000 jaar oude Oosterse wetenschap. Authentieke yoga wijkt erg af van de yoga zoals wij die kennen in het Westen. Vandaar dat ik naar India ben afgereisd.

Mind
Al jarenlang ben ik op zoek naar hoe je je gedachten stop kunt zetten. Zodat je mee kunt gaan in de flow van het leven en je kunt verhoeden dat je gedachten dit blokkeren. Tijdens deze reis naar het stilzetten van de mind, heb ik al veel geleerd en is mijn mind intussen al een stuk stiller dan zo’n 10 jaar geleden. 

Patanjali heeft ongeveer 5000 jaar geleden 195 yogasutra’s geschreven. Dit zijn korte zinnen waarin het hele concept van yoga in wordt uitgelegd. De tweede sutra luidt: yogas chitta vritti nirodah. Dat betekent dat yoga ervoor kan zorgen dat de bewegingen van de mind stopgezet worden. Daar ga ik voor :-).

Aankomst
Na een lange reis met een overstap op Dubai, land ik in Mumbai. Daar heb ik een hotel in Thane geboekt, op een uur rijden van het vliegveld. Het is slechts 20 km, dus je begrijpt wel hoe druk het op de weg is…
Eerst even slapen en acclimatiseren.

De volgende ochtend vertrek ik met de trein naar Pune, waar het yoga center is. Het is ongelooflijk druk op het station. Thane heeft meer dan een miljoen inwoners, nog los van Mumbai met nog eens bijna 20 miljoen inwoners. Dus je kunt je voorstellen hoe druk dat is!!
Tegen de stroom in kom ik op platform 5, waar ik voor de zekerheid aan drie verschillende mensen vraag of ik echt op het goede perron ben. Tja misschien wat overdreven, maar ik heb meerdere keren in India meegemaakt dat men ja zegt en het nee is. Niet erg, maar wel als je je trein wilt halen… Dus dan maar het zekere voor het onzekere.
We rijden met de trein langs bergen, veel groen, grote krottenwijken, plekken waar de was wordt gedaan en er een heleboel sari’s liggen te drogen, luxe vakantiewoningen met zwembad, heel heel veel afval, mooie luxe flats, fabrieken, tempels, ik raak niet uitgekeken!! Mooi en lelijk, superrijk en superarm en alles er tussenin en alles bestaat naast elkaar.

Ik heb ondertussen wat contact met de mensen in mijn compartiment. Ik heb een mooi en diep gesprek met de vrouw naast mij. Ze vraagt naar de reden van mijn reis en ik vertel over de yogaopleiding.
Zij en haar man (die ook in de trein zit) zijn Jaïn. Dat is een ongelooflijk liefdevol geloof, waar het alleen maar over vriendelijkheid gaat. Jaïn monniken lopen met een bezem om niet op kleine dieren te staan. Dat is als ‘gewone’ Jaïn niet mogelijk, maar ze doet wat ze kan om niemand pijn te doen. Zo eten ze geen honing (het oogsten van de honing kan voor bijen pijnlijk zijn), eieren, vlees en vis, maar ook geen knollen, niets van onder de grond omdat daar veel klein dierenleven in zit. Ik ben diep geraakt door het gesprek en de oprechte liefde en vriendelijkheid van deze vrouw.

Dan is het etenstijd. Een oude man en zijn zoon bij ons in het compartiment maken broodjes met een soort van aardappelhamburger (lokale specialiteit) klaar. Ik krijg ook van alles aangeboden om te proeven. Ondertussen gaat de zoon nog even de trein uit op een station om nog wat meer aardappelhamburgers te kopen. Ik heb een zakje pruimen mee en deel dat ook uit. Ik ben heel bewust alles met mijn rechterhand aan het doen (eten en uitdelen), want met de linkerhand doe je andere dingen (zeker wanneer er geen wc papier op een wc is…).

Op het station word ik opgehaald door Shweta (dokter Shweta, zij is homeopathisch arts en directeur van de yogaopleiding) en Vikas (dokter Vikas, hij is ayurvedisch arts en hoofddocent van de yogaopleiding), ze zijn getrouwd. We kletsen al heel wat af in de auto, de klik is er direct van alle kanten. Gelukkig maar want ik verblijf bij hen thuis! Er zijn geen andere studenten, deels heb ik privé les en deels wordt er online les gegeven, waar ik dan live bij ben. Bijzonder!!

Bij aankomst word ik ritueel verwelkomd, met vuur, rozenwater, bloemblaadjes, kurkuma, rode stip en mala. Wauw, wat voel ik mij welkom!!

Yoga
Elke dag start de dag met een yogales om 6.30u. Dat betekent om 6.00u de wekker (voor mij is dat erg vroeg…). Iedere dag staat er een ander thema centraal: zonnegroet (surya namaskar), yogic cleansing technieken, ademhalingstechnieken en natuurlijk ook asana’s/poses. De les bestaat maar voor een klein deel aan asana’s, zo’n 20 tot hooguit 30 minuten, de rest van de les bestaat uit voorbereidingen, veel ontspanningsmomenten, concentratie-oefeningen en meer. In de yogasutra’s van Patanjali bestaat maar 2% van de tekst uit uitleg over asana’s en er wordt er geen een specifiek benoemd. Zo ‘belangrijk’ zijn asana’s dus in de authentieke yoga! Het gaat meer om je innerlijke houding en het zijn in het moment tijdens een asana én in het leven. Spirituele groei dus.

Naast deze dagelijkse ochtendles (die Vikas 365 dagen per jaar geeft!), heb ik iedere dag twee privelessen over de yogafilosofie en -geschiedenis en natuurlijk hoe je yoga aan kunt leren.
Daarnaast heb ik geregeld een les in anatomie en fysiologie waar meer studenten (ofwel online ofwel live) bij aanwezig zijn. Hierdoor heb ik ook contact met medestudenten.
Bij de yogafilosofie gaan we o.a. dieper in op de sutra’s en ik word uitgedaagd om zo’n 10 sutra’s in het Sanskriet uit mijn hoofd te kunnen reciteren (dit is onderdeel van het examen).

Ook hebben we als yoga center gezamenlijke excursies, naar o.a. een tempel, een tekenworkshop, een Ayurvedische universiteit (waar we de anatomie en fysiologie in de praktijk kunnen zien) en vieren we op 21 december Internationale Meditatiedag op een prachtige plek in de natuur én kerst op z’n Indiaas (ik bak een traditionele Nederlandse appeltaart, in een Indiase keuken).

Tussendoor geef ik mijzelf yoga, volg ik ook in de namiddag een yogales, mag ik delen van de ochtendles overnemen, geef ik online een yogales aan studiegenoten, herhaal, herlees ik al mijn aantekeningen en studiematerialen en oefen ik mantra’s en de yogasutra’s.

In de weken dat ik bij hen ben, leer ik veel over de breedte en diepte van yoga, het raakt mij diep. En ja, mijn mind wordt nog weer stiller.

Wanneer ik vertrek ontvang ik mijn certificaat van Shweta en Vikas. Op 1 en 2 februari heb ik mijn theoretische en praktische examen (beide online) om ook gecertificeerd te worden door de Indiase overheid!

Activiteiten buiten het yoga center om
Naast de yoga-activiteiten nemen Shweta en Vikas mij mee naar allerlei uitstapjes en feesten! Ik ga naar twee bruiloften, een 50-jarig huwelijk, we bezoeken twee expo’s, we maken met een andere student een prachtige hike naar een oud fort en naar Boeddhistische grotten, we gaan naar een boerderij met waterbuffels, we zingen 20 minuten AUM bij een Yogaconferentie in Mumbai, we gaan naar de traditionele dansuitvoering van hun dochter, we winkelen in een exotische winkel (waar ze Hero-jam, Gouda-kaas en Heinz-mayo hebben), we gaan naar een Hare Krishna tempel, we bezoeken een Jaïn museum, we gaan met de metro naar een duurzaamheid awarduitreiking, met een autoriksja bezoeken we een groots boekenfestival en ik geef een presentatie over Nederland op een basisschool.

Het is ongelooflijk dat dit allemaal in die weken heeft gepast, naast alle yoga!!

Je begrijpt dat ik door dit alles een diep contact heb gekregen met Shweta en Vikas.

Het leven in een gezin in India
Naast alle activiteiten is er ook nog het gezinsleven waar ik aan deelnam. Vikas en Shweta hebben een dochter, waar ik regelmatig een spelletje mee speelde (en die lekker vals kan spelen :-)) en een potje badminton in de woonkamer. Ook de ouders van Vikas wonen, zoals dat in India normaal is, bij hen in. De moeder van Vikas kookt de heerlijkste gerechten waar ik iedere dag van mocht genieten! Ze nam mij soms mee de keuken in en liet me zien hoe zij Indiase gerechten maakt. Zo’n lieve en vriendelijk vrouw.
De vader van Vikas werkt dagelijks in de biologische moestuin en is een fervent fietser. Hij heeft vorig jaar 15.000 km gefietst door India en drie andere landen, ongelooflijk!

Ik leer via hen over de prachtige oude Indiase cultuur, die terug te vinden is in de keuken, de rituelen, het Hindoeïsme, de kunst en de tradities.

Het voelde alsof ik als zus van Shweta en Vikas in het huis woonde. Ik werd met warmte en liefde ontvangen. Dit alles heeft een grote impact op mij, ik ben zeer dankbaar dat ik in de gelegenheid was om deze reis te maken.

En ik leer wat niet uit boeken te leren valt: mij overgeven aan het leven, mij volledig aanpassen aan wat er gebeurt, wat er is bedacht en mij te bewegen in de bizarre chaos van India.