Wanneer zet je lichaamsgericht werken in en wanneer niet?
Lichaamsgericht werken is een waardevolle aanvulling voor professionals die cliënten begeleiden bij persoonlijke groei, stressmanagement of het doorbreken van vastgeroeste patronen. Het betrekken van het lichaam in sessies helpt cliënten om niet alleen te praten over wat hen bezighoudt, maar ook te voelen en te ervaren wat er speelt. Toch is het belangrijk te weten wanneer deze methode effectief is en wanneer je het beter niet kunt toepassen.
Wanneer werk je lichaamsgericht?
Lichaamsgericht werken is zeer geschikt voor cliënten die willen leren luisteren naar hun lichaam als signaalgever. Denk aan mensen die moeite hebben met het voelen of begrijpen van hun emoties, bijvoorbeeld omdat ze gewend zijn om deze te onderdrukken. Ook bij stressgerelateerde klachten, zoals overspannenheid of beginnende burn-out, kan het inzetten van praktisch lichaamsgerichte oefeningen helpen toegang te krijgen tot gevoelens en patronen die vaak niet met woorden te bereiken zijn.
Voor cliënten die steeds vastlopen in terugkerende patronen – zoals problemen met grenzen stellen, in de dramadriehoek terechtkomen of het gevoel hebben dat ze ‘vastzitten’ – biedt lichaamsgericht werken nieuwe inzichten. Het werken met fysieke ankers, het herkennen van fysieke grenzen en het reguleren van emoties door middel van ademhaling zijn technieken die niet alleen inzicht geven, maar ook direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven.
Lichaamsgericht werken is ook ideaal voor mensen die zich al bewust zijn van de signalen van hun lichaam, maar die graag dieper willen leren voelen en begrijpen wat deze signalen betekenen.
Wanneer zet je lichaamsgericht werken niet in?
Hoewel lichaamsgericht werken veel voordelen heeft, zijn er situaties waarin deze aanpak minder geschikt is. Bij cliënten die te maken hebben met zwaar lichamelijk trauma of traumatische ervaringen, zoals seksueel misbruik of mishandeling, kan lichaamsgericht werken te confronterend zijn. Het lichaam draagt herinneringen aan trauma met zich mee, en directe aandacht voor het lichaam kan overweldigend of zelfs schadelijk zijn zonder de juiste gespecialiseerde ondersteuning.
In dergelijke gevallen is het belangrijk om door te verwijzen naar een gespecialiseerde traumatherapeut, bijvoorbeeld iemand die werkt met EMDR therapie. Om eerst de focus te leggen op methodes die meer veiligheid en stabiliteit bieden.
Daarnaast is lichaamsgericht werken niet geschikt voor cliënten die psychisch in de war zijn of kampen met ernstige psychiatrische problematiek, zoals psychoses of dissociatieve stoornissen. In deze gevallen is stabiliteit en gestructureerde begeleiding door een gespecialiseerd therapeut essentieel.
Blijf luisteren en kijken naar je cliënt
Het inzetten van lichaamsgerichte oefeningen vraagt om professionaliteit en een goede inschatting van de situatie van je cliënt. Luister naar wat je cliënt nodig heeft en observeer zorgvuldig hoe hij of zij reageert op lichaamsgerichte oefeningen. Wanneer de basisveiligheid ontbreekt of het lichaam juist een bron van angst is, is het beter om deze technieken achterwege te laten of om je kennis te combineren met andere vormen van therapie. Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Werken gaan we dieper in op het creëren van veiligheid voor jouw cliënt.
Door de kracht van lichaamsgericht werken op de juiste momenten in te zetten, kun je je cliënten helpen om hun eigen lichaam als een waardevolle bron van informatie en heling te ervaren. Zonder dat dit hen overweldigt. Het gaat er ook om dat je, als begeleider, kunt aanvoelen wat iemand aankan en wanneer het tijd is om een stapje terug te doen.
Lichaamsgericht leren werken?
Wil jij leren lichaamsgericht te werken of wil je graag meer informatie? Bekijk de pagina Opleiding Lichaamsgericht Werken of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
Andere Artikelen





























































