Pure verwondering
vindt plaats in het NU

De afgelopen vakantie was een ander soort vakantie dan anders.
Daar waar ik graag van afwisseling houd en dol ben op steeds een andere omgeving en nieuwe prikkels, verlangde ik deze zomer naar rust en stilte.
In die rust en stilte heb ik ontdekt dat pure verwondering alleen plaatsvindt in het NU.

Verrassingen
Afgelopen jaar lopen Paul, mijn man, en ik bijna dagelijks dezelfde avondwandeling door het bos en over de hei en de velden. We vragen ons iedere keer weer af: “Wat zou de verrassing van vanavond zijn?”
Het bijzondere is dat doordat je jezelf deze vraag stelt, je je open stelt voor alle ervaringen die er op je pad komen. Er wordt een nieuwsgierigheid aangeboord die alleen maar in DIT moment kan zijn. Je kunt niet zeggen: “Over tien minuten ga ik mij verwonderen.” Dat kan alleen maar in het NU. En je kunt een verrassing ook niet afdwingen: “Vanavond ga ik een haas zien”, werkt niet en zorgt juist voor vernauwing, in plaats van openheid.
En iedere avond zijn er weer een of meerderen verrassingen:
Een bloem die bloeit, de geur na een regenbui, plots oog in oog staan met een ree, de warmte van de zon op je huid, bramen proeven, het natte gras tegen je blote benen, een merel die een prachtig lied zingt en zelfs de processie van de eikenprocessierups zien (daarna wel garantie op twee weken jeuk) zijn pure momenten van verwondering.

Drie weken op één plek
Vanwege alle drukte afgelopen jaar hebben we besloten om tijdens de vakantie drie weken op één plek te blijven. Ik dacht eerst dat het wel saai zou zijn en ik toch wel na een week de behoefte voelde naar afwisseling. Maar niets was minder waar. De open nieuwsgierigheid en het mijzelf niet-doelgericht willen laten verrassen heeft gezorgd voor een zeer prikkelende vakantie. Geen grote en meeslepende prikkels, maar open staan voor de meest subtiele prikkels zorgden juist voor een vakantie in het NU. Soms focusten we ons op details (hoe prachtig een zonnebloem van dichtbij is bijvoorbeeld) en soms zoomden we uit en keken naar het grotere geheel (een zonsondergang met alle prachtige kleuren aan de hemel bijvoorbeeld).

Om iedere dag een vakantiegevoel te hebben: laat je verwonderen!
Geef jezelf de uitdaging iets nieuws te ontdekken wat je nog niet eerder hebt ervaren of opgemerkt. Kijk, ruik, luister, proef en/of voel bewust. Zet al je zintuigen om beurten één voor één aan.

Moet dit in de natuur? In de natuur zijn de prikkels sowieso zachter dan in de bebouwde kom, waardoor je als vanzelf al meer tot ontspanning komt. Maar ook in een stad of dorp kun je jezelf uitdagen. De zon of wind op je huid voelen kan overal. Je kunt ook de natuur in de stad opzoeken, een park of perk, maar ook daar waar natuur groeit waar het eigenlijk niet is bedoeld.

Be Social, Share

Work with me

Wil je begeleid worden in dit onderwerp?
Neem dan contact met mij op.

Andere Artikelen

Floor Slagter Schuld
Floor Slagter EMDR
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter Ontspanning
Floor Slagter Schuld
Floor Slagter schaamte