Ontspanningsoefening

Afgelopen jaar heb ik een opleiding tot Yoga Nidra docent gevolgd en mijn diploma behaald :-).

Ik wilde, naast de technieken die ik al in huis heb, nog meer technieken leren voor leren ontspannen.

Veel mensen die bij mij komen hebben op een bepaalde manier last van de 24-uurs wereld waarin we leven. Heel logisch, want ons lichaam is nu eenmaal niet gebouwd voor te veel spanning en stress ;-).

Als je alleen al bedenkt dat het aantal prikkels wat we op 1 dag te verwerken hebben, net zoveel is als de mensen in de Middeleeuwen in hun hele leven te ervaren hebben… Terwijl we nog steeds steeds hetzelfde zenuwstelsel hebben (wat alle informatie aan prikkels opneemt en verwerkt) als toen we als mens jagers en verzamelaars waren.

Dus ja, niet zo gek dat er zoveel mensen moe, uitgeput, overwerkt of burnout zijn.

Slaapyoga

Yoga Nidra wordt ook wel yoga slaap genoemd, omdat je geen lichamelijke oefeningen doet en alleen maar ligt en luistert.
Klinkt goed hè.
Het doel van het beoefenen van Yoga Nidra is om in een toestand te komen die lijkt op slapen, terwijl je mentaal wakker blijft (ook als is dat soms lastig als je moe bent :-)). Door deze staat van ontspanning, rust je lichamelijk en geestelijk uit. Het is een soort van powernap!

Officieel lig je bij Yoga Nidra op je rug, met je armen naast je lichaam en handpalmen omhoog. Het helpt daarbij om je schouderbladen iets naar elkaar toe te brengen. Maar wanneer je zo niet lekker ligt, ga vooral op jouw favoriete manier liggen (of eventueel zitten). Je kunt op je bed, de bank of op een matje/tapijt op de grond liggen.

Omdat je een tijdje stilligt (22 minuten), gaat je lichaamstemperatuur iets naar beneden, een dekentje kan dan heel prettig zijn.

Zorg dat je hoofd niet te hoog ligt, door of zonder kussen te liggen of een plat kussentje te nemen.

Slaapproblemen?

Heb je moeite om in slaap te komen? Zet dan de Yoga Nidra aan als je gaat slapen of wanneer je midden in de nacht niet meer kunt slapen. Je valt dan makkelijker in slaap.
Yoga Nidra is uiteraard en helaas 🙂 geen wondermiddel, dus als je de hele dag en ook avond in touw bent en vanuit die drukte wilt gaan slapen, lukt dat niet. Je lichaam heeft een voorbereiding nodig om te ontspannen en in slaap te vallen. Zorg dus dat je in de avond al van de vijfde versnelling naar een lagere versnelling gaat.

Vriendelijkheid

De Yoga Nidra die ik nu heb ingesproken bevat een bodyscan en daarna ga je liefdevolle vriendelijkheid oproepen. Dit laatste helpt je om negativiteit los te laten en vreugde en gelijkmoedigheid te trainen. Oftewel, door je eigen vriendelijkheid te trainen, kom je zelf meer balans :-).  Hoe je dat doet, hoor je vanzelf in de opname.

Hieronder vind je de knop naar de Yoga Nidra die ik heb ingesproken.

Veel plezier!

Tariefswijziging

Na 7 jaar hetzelfde tarief gehanteerd te hebben, wijzigen vanaf 1  januari 2023 de tarieven voor de individuele sessies:

Intake: € 55
Sessie: € 110

Kalender 2022/2023

In de kalender hieronder vind je de data voor de komende opleidingen en workshops.

  • EMDR Opleiding: 28 oktober en 25 november in Tilburg (VOL)
  • EMDR Opleiding !Online!: 4 november en 2 december
  • EMDR Opleiding: 13 januari en 3 februari in Tilburg (VOL)
  • EMDR Opleiding: 10 en 31 maart in Tilburg
  • Workshop Grenzen voelen en uiten: nog niet gepland, neem bij interesse contact op
  • Workshop Dramadriehoek: nog niet gepland, neem bij interesse contact op

Meer weten over de verschillende cursussen en workshops? Klik hier!