Het belang van delen

Lang heb ik gedacht dat ik het allemaal wel alleen kon, dat ik niet hoefde te praten over mijzelf en wat er in mij omging. Sterker nog, ik wist niet eens dat het een mogelijkheid was!

Ik dacht ook altijd dat er niets aan de hand was met mij, dat het gewoon goed ging met mij. Er waren wel dingen waar ik tegen aanliep, maar dat was niets in vergelijking met anderen.

Eenzaam

Twee overtuigingen die veroorzaakten dat ik dacht ik de dingen alleen moest dragen. Het heeft mij heel sterk gemaakt en ik heb dan ook veel draagkracht, maar het is ook behoorlijk eenzaam.

Een aantal jaren geleden kwam ik erachter wat het belang van delen is. Eerst vond ik het maar onzin, je maakt jezelf verschrikkelijk kwetsbaar en zó erg is het nu ook weer niet!!

Oprecht delen

Door te zien wat het met anderen deed en zelf ook voorzichtige pogingen in delen ondernam, merkte ik wat delen doet: het brengt opluchting!

Doordat je oprecht deelt over hoe het met je gaat, kunnen anderen zich herkennen in jou en herken jij je in anderen. Je bent namelijk niet alleen in wat je meemaakt en wat je voelt. Veel mensen kunnen voelen wat jij ook ervaart. Het valt onder het kopje gedeelde menselijkheid van zelfcompassie. Door dit herkennen, valt de eenzaamheid weg.

Hulp vragen

De volgende stap die ik heb moeten leren, was om hulp te vragen. Vanuit de overtuiging dat ik het zelf wel kon, was een ‘logische’ conclusie: Als je hulp vraagt, ben je zwak.

Andersom vond ik dat niet: als een ander om hulp vroeg, vond ik dat niet zwak, maar juist goed. Zo streng was ik dus voor mijzelf! Toen ik dat inzag, ben ik hulp gaan vragen. Eerst voor praktische zaken, maar later ook voor mijzelf. Ik ging vriendinnen bellen om te delen, mijn partner vragen om mij even te dragen.

Ik ging voelen wat ik nodig had en daar om vragen: Wil je een arm om mij heen slaan? Kan ik mijn verhaal bij je kwijt? Ik weet het even niet meer, kan ik je bellen?

Natuurlijk kun je niet altijd ontvangen wat je nodig hebt, maar je kunt wel een poging van uitreiken doen. Hiermee geef je een signaal af en voel je je al minder alleen in je gevoel.

Delen is Helen

Bel een vriend(in) of gelijkgestemde op, deel oprecht met je partner of schrijf je ervaring in een (besloten) social media groep of forum.

Be Social, Share

Work with me

Wil je begeleid worden in dit onderwerp?
Neem dan contact met mij op.

Andere Artikelen

Floor Slagter Schuld
Floor Slagter EMDR
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter
Floor Slagter Ontspanning
Floor Slagter Schuld
Floor Slagter schaamte